Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ezeket ettük

2013.07.26

Igyekeztem minden városban lefotózni a felszolgált dolgokat, hogy hol mit ettünk. (Minden kép rákattintás után nagyobb változatban is megtekinthető.)

Az éttermeik egyes szokásai nagyon nem tetszenek. Habár az ételeket bárhol ettük, remekek voltak, frissen, akkor készültek, de nagyon olajosak. (A leveseknél ők nem eszik meg a lét, egyszerűen csak kieszik a húst, tésztát ami benne van.) Kínában nincs normális bontási módszer, mint nálunk vagy az Egyesült Államokban, náluk a belsőség sokkal megbecsültebb, és a porcokat, csontokat is nagyra tartják, benne marad az ételekben. Ezért már rendelésnél nagyon kell figyelni. A minőségre sokkal kevésbé adnak, mint nálunk (ez ott értelmezhetetlen). Nekem leginkább a jó alapanyagokból készült dolgok hiányoztak: sonka, felvágott, kolbász, illetve a tej- és péktermékek, mindezek egyáltalán nem léteznek.

Hiába néz ki jól például a baodzu, a hússal/zöldséggel töltött tésztatáska, ha az abban lévő hús kritikán aluli minőségű. Legdurvább példa erre a virslijük: egy vastag fóliába csavart iszonytatóan büdös húskészítményt kell elképzelni, irritálóan rózsaszínes/pirosas mesterséges színnel, és az is sokat elmond, hogy nem hűtve kell tárolni, hanem az élelmiszerpolcokon van. Amikor egy ilyennel etette mellettem egy buszon egy nő a néhány éves gyerekét majd lefordultam a székről annyira büdös volt, de a gyerek nyelte mint kacsa a nokedlit.

Az éttermekben nincs víz. Én mindig ásványvizet szoktam inni, ez ezeken a helyeken nem létezik. A boltokban ugyan van sima víz, de buborékos egyáltalán nincs. Az éttermekben sima sincsen. Sehol, még a kinézetre, terítékre minőségi helyeken sincs, ahol szép étkészletet adnak és egyébként széles a választék (amúgy mindenhol vastag az étlap.) Víz címén rendszeresen forró vizet hoznak - mit kezdjek vele? Nem is értik,hogy egyszerű, sima víz kéne nekem. Arról már nem is beszélve, hogy poharuk sem lenne hozzá - mindig egy egydecisnél alig nagyobb, olcsó vodkáspohár-szerűségbe hozták a meleg vízemet, amíg kértem.

Szintén a halálom, hogy egyszerre hoznak ki mindent, értve ez alatt, hogy még a desszertet is! Rendeltünk fagyit, kihozták a salátát ÉS a fagyit, majd megjött (ahogy gondolom elkészült, frissen) a főétel is. Szintén kaotikus az, hogy mikor kell fizetni. Ez csak és kizárólag a helytől függ, a besorolásától nem, tehát utcai helyen is lehet, hogy utólag, és fehér abroszos helyen is lehet, hogy előre kérik a pénzt, már a rendeléskor. Ez akkor zavaró, ha most már utólag rendelve kérjük a desszertet, mert ilyenkor kicsit meg vannak zavarodva, pl. előre fizettünk, rendeltünk még italt, nem hozták a plusz számlát, majd egy fagyit is rendeltünk, ekkor már előre kérték. Teljesen kaotikus.

Chengduban egyik utolsó este elnéztünk egy étterembe. Itt már rutinosan Sprite ot kértem már víz helyett, de azzal nem számoltunk hogy az egyébként szokásos korainál is korábban zárnak. Szinte hihetetlen számomra, hogy este 10-kor lehetetlen nyitva lévő helyet találni, de az még meglepőbb volt, hogy nyolc óra tizkor közölték, hogy kostolómenüt (amiben 14 nagyon pici tálacska van) már nem lehet választani nyolc után. Mindegy, rendeltünk négyféle dolgot, majd elcsodálkoztunk fél kilenckor, hogy a fele villanyt lekapcsolták és a pincérek is elkezdtek enni. Egyébként egy nagy helyről van szó, tehát nem egy útmenti kifőzde, hanem rendes sokasztalos étterem.

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországgal ellentétben Kínában a legjobb/legdrágább éttermek betelepültek a plázákba. Hong Kongban ez odáig fajult, hogy a plázák legfelső emeleteit Michelin csillagos helyek sajátították ki, a lift mellett olvasható a cégek reklámposztere, pl. hogy a 26-odikon hotpot étterem, a 29-en két Michelin csillagos japán szusiétterem van, a 30-adikon pedig amerikai prime steak kajálda - természetesen mindben panorámakilátással a városra.

Az oldalon lefelé tekerve jól megfigyelhető, hogy míg az elején kizárólag kínait ettünk, néhány héttel később már meguntuk, és európaibb ételekre, kenyérre, krumplira vágytunk. A kínai ételek borzasztó olajosak, általában abban áznak, és ezt egy idő után meg lehet elégelni. Persze csak egyszer van az ember Kínában, ezért igyekeztünk mindenhol helyi dolgokat enni (pl. Yangshouban az édes-savanyú csirke borzasztó finom, paradicsomos volt, nem az a keményítőben uszó valami, mint itthon), de nem utasítottuk el a japán szusikat és olasz pizzát sem.

Peking

A magyar tanszék lektora, Endre meghívott minket egy drága helyre. Nem volt hely, a bejáratnál sorszámot osztottak. Amíg felszabadult egy asztal kaptunk ingyen italt és az étlapról kiválasztottuk mit kérünk. Endre válogatott, legyen két tál hús, két tál zöldség, egy tál édesség (az ő fogalmaik szerint). Jellemző párbeszéd, ami megmutatja hogyan viszonyulnak a kínaiak az egyes részekhez: kérdezem tőle hogy mit szeret, mondja a csirkét. Kérdezem melyik részét? Néz rám, nem érti, mondom comb, mell, szárny? "A csirkét."

 

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Évzáró utáni kajálás, koreai barbecue. Minősége kiváló. Előétel tökleves, a sült húsok mellett zöldségek, kimcsi (koreai savanyított káposzta, savanyúság amit mindenhez esznek). (A pekingi részhez raktam a videót, ahol - kés hiányában - ollóval felvágják, hogy pálcikával ehető legyen.)

Klikk ide!

Kajálás az egyetem melletti kifőzdében. Remek, kézzel gyúrt tészta, mindössze 16 jüanért. Talán ez ízlett a legjobban egész Kínában.

Klikk ide! Klikk ide!

Egy parkban, egy belső kis utcában. Apró műanyagszékeken ültünk, mellettünk földhányás és moslékosvödör. Azért ezt a helyet választottuk, mert tele volt, mindenhol ültek. A tányérok lefóliázva érkeztek, az étel nagyon finom volt.

Klikk ide!

Xian

Egy gyorsétterem-szerűség, currys csirke és vmi húsi, mellette a zöld az alga.

Klikk ide! Klikk ide!

Egy átlagos étterem. A vastalpak alatt égett a tűz, finom krumpli, paprika, újhagyma húsival, mellette hasonló tányéron. Mivel csípős volt, és képtelenek voltak felszolgálni bármilyen italt forró teán és forró vízen kivül, a bejárat előtt vettem egy üveg hideg vizet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kajálás az agyagkatonák megnézése után. Átlagos tészták olajos csipős szószban.

Klikk ide! Klikk ide!

Az első képen pitaszerűség a muszlim utcában. Sajnos semmilyen zöldség nincs benne, egyszerűen csak belerakják a nyárson megsütött húst. A másodikon egy töltött lepényszerűség, negyedébe vágva. Ehhez olajban megsütnek egy palacsinta-szerű lapot, az általunk kért tölteléket rakják bele (4-5 féle közül lehet választani), majd rásütik a másik lapot, és negyedébe vágják. Nagyon olajos! A harmadik képen sült banán.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kajálás egy pláza alsó szintjén, ahol a rengetegféle közül ezt a kistálkás megoldást néztem ki magamnak. Tucatnyi hasonló edényke volt, mindegyikben más kaja, 6-10 jüan volt egy ilyen tálacska.

Klikk ide!

Kajálás az utcánkban, a muszlim negyedben. A pici csirkenyárs 1, a marha 2, a birka 3 jüan, de vannak nagyobb pálcák is 5-ért darabja. Nagyon finomak, fűszeresek, az orrunk előtt sütik meg őket. Mellette húsos tésztácska.

Klikk ide! Klikk ide!

A városfalon biciklizés után elmentünk japán rámenezni. Borzasztóan finom volt, egyetlen távol-keleti leves amit képes voltam megenni (márminthogy a lét is, mert egyébként ők a többi kajánál csak kieszik ami benne van.) Itt ütközött ki a leglátványosabban, hogy az ételek egymás utáni sorrendjének betartására a kínaiak képtelenek, náluk nem létezik olyan, hogy köret vagy hogy desszert, hanem mindent egyszerre esznek, és akkor viszik ki a rendelést amikor az kész van. Egy melletünk ülő pár az elsők között kapta meg a fagyiját, a sült csirkéjükkel együtt. Amíg azt megették, teljesen fel is olvadt.

Klikk ide! Klikk ide!

Xianban az estéket mindig dinnyével fejeztük be. A kis pohárban lévő 3, a nagy 5 jüan (110 és 180 Ft), fogpiszkáló van beleszúrva. Mindig nagyon friss, pár percenként vág újat, egyébként nem vettünk volna.

Klikk ide! Klikk ide!

Chengdu

Esti kajálás Chengduban, az érkezésünk napján este. Mi voltunk a sztárok a helyen, minden pincér megbámult minket, étkezés közben is néztek. A kaja nagyon csipős volt, de finom. Itt fogadtam meg, hogy soha nem megyek többet étterembe ital nélkül, ugyanis csak forró vízet tudtak adni mellé.

Klikk ide! Klikk ide!

Egy templom utáni kajálás egy aprócska helyen. A tulaj eközben mellettünk állt, a karon ülő unokáját babusgatta. Én itt nem ettem semmit, nem vágytam csipős olajban uszó tésztára.

Klikk ide! Klikk ide!

Igen, ez egy pizza, de nem a mi hibánkból. Általában kétszer ettünk, a reggeli után napközben csak kekszet vagy Oreot (amerikai vaniliáskarika, mint nálunk a Pilótakeksz, azt lopták el), a hőség miatt nem is nagyon vágytunk többre. Este pedig mire végeztünk, zuhanyzás, lepakolás után már minden zárva volt, az egyetlen hely este tízkor a Pizza Hut volt - előtte figyelmeztettek, hogy mindjárt zárnak. 22:30-kor ránk is oltották a villanyt. Kétszer voltunk itt.

Klikk ide! Klikk ide!

Barnacukorból készült kézműves termék.

Klikk ide!

Vásárlás után először tekerni kell a keréken, itt kijön egy forma (pl. patkány, sárkány stb.), és a nő ezt csinálja meg néhány jüanért. A felmelegített cukrot egy műanyag lapra csorgatja, ahol gyorsan lehűl és megköt, de még előtte beleraknak egy pálcát amivel meg lehet majd fogni.

A következő étterem is kiválóan példázta a kínaiak vacsorához való hozzáállását. Ez egy turistaétterem volt, ahol 12 féle kis tálkát lehetett kapni mindössze 40 jüanért, azaz ki lehetett (volna) próbálni a teljes választékot. Ezzel szemben 20:10-kor mentünk be, és elmondták, hogy már nem lehet ilyen menüt rendeleni. (Csak ezért kerestük meg a helyet, alig találtuk meg.) Nyolc óráig lehetett kapni. Mindegy, rendeltünk négyet, szerintem egyik sem volt igazán finom. 20:30-kor leoltották a villanyt, bezárt a hely.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Csunking

Ide délután 2 körül érkeztünk, 35 fokos hőségbe. Csak folyadékot ittünk, illetve sétálás közben végig mindenféle apróságokat ettünk. (Mogyorók, ilyesmik.)

Yangshou

A hajukat sosem vágó nők által adott fura dolog.

Klikk ide!

Ebéd a rizsteraszokra felgyaloglás előtt. A hely specialitása a bambuszban főtt rizs/csirke, mi nem ezt rendeltük, de lefotóztam a szomszéd asztalon. A második kép a mi kajánk, nagyon finom vaslapos marha volt paprikával, hagymával.

Klikk ide! Klikk ide!

Vacsora a turistafaluban, köményes marha és ecetes krumpli. Jobban néz ki, mint amilyen finom volt - vagy csak egyszerűen nem voltunk éhesek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Reggeli a szállásunkon! Az első ilyen több hét után, méltón mutatja hogy mennyire külföldiek által eluralt hely Guilin környéke. 25 jüanért lehetett választani kontinentális, francia, amerikai reggelit. A képen a francia illetve egy szendvics van. A kínai hatás azért érzödött: az első nap bacon helyett (a képen ez van) sonkával kértem, erre kihoztak egy bizarr húskészítményt, kb. mint nálunk a májkrém, vékonyra felvágva.

Klikk ide! Klikk ide!

Guilin

Egyetlen vacsoránk Guilinben, egy nemzetközi helyen. A polcokon angol könyvek voltak, sok külföldi volt a helyen.

Klikk ide! Klikk ide!

Kanton

A házunk aljában volt egy iszonytatóan jó japán hely, ott ettük ezeket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kétszer voltunk, másodjára kifejezetten halat enni mentünk be. A képeken lazac, hering, tonhal waszabival (zöld színű japán torma), és tojástekercsbe csavart nememlékszemmilyen hal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A hongkongba indulásunk reggelije, a házunk aljában lévő olasz helyen. Az egyik tálon bazsalikomos tojás húsival, paradicsommal, pirítóssal, a másikon szintén remek húsos szendvics krumplival, kávéval. Kanton már nagyon jó hely egy nyugati ember számára!

Klikk ide! Klikk ide!

Makaó

Mivel kései reggeli után, délután egykor érkeztünk és este 9-kor mentünk, nem nagyon ettünk, csak piskótát. Nagyon finom volt.

Klikk ide!

Hongkong

Itt már európai ételek vannak európai árakon és minőségben. Ezt egy kommersz tömegkajáldában ettük: rántott hal salátával, citrommal és tepsiben sült, lasagne-szerű paradicsomos tészta.

Klikk ide!

Azért itt is ettünk mást; a második képen egy mellényúlásom szerepel, nagyon csontos, zsíros hússal. Ezután kértem egy spagettit sonkával, amire kihoztak vízben uszó spagettit, a tetejére szórva sonkadarabkákat. Ekkor ideges lettem, felálltunk és eljöttünk, majd lezárásként jött a biztos választás, a harmadik kép.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Néhány dolláros reggeli: rántotta rántott hallal és tükörtojások húsival, piritóssal.

Klikk ide! Klikk ide!

Átlagos kaja Hong Kongban.

Klikk ide!

Utolsó vacsoránk: paradicsomos rákos tészta és hasonló, sajttal és sonkával töltött rántott csirkével a tetején.

Klikk ide! Klikk ide!

Utolsó vacsorám Hong Kongban: kukoricaleves lepénnyel a tetején és új zélandi steak, rántott krumplival, mártással mindössze 53 dollárért. A másik kettő pedig az Air France kényeztetése, középen a vacsora (az alufóliás edényben választhatóan sült csirke vagy marhahús, mártással), mellette saláta, pici zsömlécske, President vaj és kamember, víz, narancslé, háromféle falatka gyümölcs és egy aprócska süti), a jobb oldali béna, bemozdult képen pedig a reggeli: két friss, puha zsömlécske, vaj, dzsem, három szelet sonka, sajt, kis saláta, paradicsomszelet, finom süti, bal felül ismét gyümölcsszeletek, mellette joghurt, kakaó, narancslé.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Tovább a kimaradt dolgokra